divendres, 27 de juny del 2014

Risotto d'espàrrecs amb trompetes de la mort



Ingredients

250 gr. d'arròs
1 manat d'espàrrecs tendres
1 grapat de trompetes de la mort
1 ceba
oli
sal
1 litre de caldo
formatge grana padano o parmesà

Preparació

Tallem la ceba petita i la salem. Separem la part dura dels troncs dels espàrrecs trencant-los amb la mà, i els tallem a troceeets petits ressservant les punteees senceres.


En una cassola o paella fonda sofregim la ceba tallada petita amb una mica d'oli. Afegim els espàrrecs que haviem tallat a trocets i deixem que fregeixi uns minuts tot junt. 


Hi tirem les trompetes que haurem escorregut de l'aigua del remull, remenem i ho deixem un parell de minuts més.


Afegim l'arròs i sofregim mentre anem barrejant, de manera que es vagi amarant de l'oli, fins que veiem que comença a agafar un to transparent.


Afegim aproximadament una tercera part del caldo i anem remenant mentre bull suaument. Anem afegint poc a poc més caldo, sense deixar de remenar, fins que l'arròs estigui al seu punt, aproximadament 15 minuts.


Mentres es fa l'arròs fregirem les puntes dels espàrrecs en una paella, amb una mica d'oli i sal.

Quan l'arròs estigui a punt, amb el foc apagat, afegim la mantega i el formatge ratllat i barregem.

Emplatem repartint l'arròs en quatre plats i posant al damunt les puntes d'espàrrecs.



Imprimir Imprimir la recepta

diumenge, 22 de juny del 2014

Tallarines fredes amb llagostins i pesto



La pasta és genial, és fàcil de preparar, agrada a tots i permet totes les combinacions que ens poguem imaginar. Ara a l'estiu ens ve de gust freda, com en aquesta amanida. Si les tenim a l'abast, millor que les tallarines siguin fresques. Els llagostins, no cal dir-ho com més bons, millor!

Ingredients

400 gr. de tallarines fresques (jo les he comprat al Mercadona)
1 bossa de rúcula i canonges
16 cues de llagostins, grosses
formatge grana padano (o parmesà)
salsa pesto (jo la he comprat a La Italiana del carrer Bonsuccés de Barcelona)
sal
oli

Preparació

En una olla prou gran fem bullir aigua i sal. Quan arrenqui el bull hi tirem la pasta i la deixem 2 o 3 mimuts. Jo la pasta fresca que compro al super sempre la deixo menys estona de la que diu en l'envàs, i començo a comptar el temps a partir de que tiro la pasta a l'olla, sense deixar que torni a arrencar el bull, amb aquest temps n'hi ha prou perquè quedi cuita i "al dente".

Escorrem la pasta i (ho sé, contra les recomanacions de tots els experts) l'esbandim amb aigua fresca. No cal deixar la pasta mitja hora sota l'aixeta, però si refrescar-la una mica, per tal que no s'enganxi. Passem les tallarines a un bol, les amanim amb oli i les reservem.

Amanim les fulles de rúcula i canonges amb sal i oli.

Salem lleugerament les cues dels llagostins i les passem per la paella, amb un parell de minuts n'hi haurà prou.

Repartim en quatre plats les fulles de rúcula i canonges disposades en forma de cercle. Al mig hi posem les tallarines i a sobre un parell de cullerades de pesto. Al damunt de cada plat hi posem quatre llagostins, que estaràn tebis, i acabem amb uns encenalls de formatge.

Amanim amb un raig d'oli i a taula!



Imprimir Imprimir la recepta

diumenge, 8 de juny del 2014

Amanida mixta amb ou mollet i arengada fumada



És temps d'amanides. Ara que comença la calor i el bon temps el que més ve de gust són els plats fresquets. Aquesta amanida és una de les que ens proposava aquesta setmana El Comidista. Jo n'he provat unes quantes i totes eren boníssimes. Aquesta ens va agradar tant que en vaig fer curt, així que en la llista d'ingredients n'he augmentat una mica les quantitats. 

Ingredients

Unes quantes fulles d'enciam "fulles de roure"
6 tomàquets pera
6 filets d'arengada fumada
4 ous
sal
oli
vinagre de xerès
una cullerada de mel

Preparació

Posem un pot amb aigua freda i un raig de vinagre al foc, amb els quatre ous. Quan comenci a bullir comptem 4 minuts i els refredem de seguida sota l'aixeta per tal d'aturar-ne la cocció. Hem de vigilar de no passar-nos de temps perque no ens quedin durs (com em va passar a mi, com es pot veure en la foto). Quan siguin freds els pelem.

Podem posar els tomàquets simplement tallats a quarts, però l'amanida queda infinitament millor si ens entretenim a pelar-los. Per pelar els tomàquets haurem de posar un pot amb aigua al foc i quan comenci a bullir hi tirarem els tomàquets, els deixarem mig minut i els treurem. Amb un ganivet esmolat els fem una creu en un dels extrems i ja veurem que la pell surt sola. Els tallem a quarts i els salem una mica. Els reservem

Rentem les fulles d'enciam i les escorrem bé, si la tenim, amb una centrifucadora, a fi de que no quedi gens d'aigua.

Per fer la vinagreta barregem una cullerada de mel, tres de vinagre de xerès i nou d'oli d'oliva. Podem utilitzar un bol i unes varetes o bé un pot de vidre tapat, que puguem saccessar.

Per muntar l'amanida tallem amb les mans unes quantes fulles d'enciam i les repartim entre els quatre plats (o en una plata gran). Posem a sobre el tomàquet tallat a quarts i un filet i mig d'arengada a tallets. Posem al mig un ou tallat per la meitat, amanim amb la vinagreta i servim.


Imprimir Imprimir la recepta

dijous, 5 de juny del 2014

Amanida de bulgur amb llagostins


Ingredients

1 i 1/2 tacetes de bulgur
unes quantes fulles d'enciam
20 tomàquets xerris
20 llagostins cuits
100 gr. de formatge feta
sal
oli
unes fulles de menta
el suc de 1/2 llimona

Preparació

Posem el bulgur en remull en un bol amb aigua bullint i sal. La quantitat d'aigua ha de ser dos vegades i mitja el volum del bulgur. El deixem al menys 30 minuts. Després escorrem be l'aigua amb l'ajuda d'un escorredor i si cal pressionant amb una cullera o amb les mans.

Tallem els xerris en quarts, els salem i els posem una estona en una escorredora a fi de que deixin anar una mica l'aigua que contenen. D'aquesta manera aconseguirem evitar que l'amanida ens quedi aigualida.

Posem els xerris en un bol i afegim el bulgur.

Tallem el formatge feta en petits cubs i l'afegim al bol. Afegim també l'enciam tallat petit i els llagostins, dels que reservarem uns quants sencers per decorar.

Tallem ben petites unes quantes fulles de menta i les afegim a l'amanida.

Amanim amb sal i oli, i si volem també amb un raig de suc de llimona.

Posem l'amanida en una plata i decorem amb els llagostins sencers i un altre raig d'oli.


Imprimir
Imprimir la recepta

diumenge, 1 de juny del 2014

Amanida de tomàquet i pa




Ingredients

2 tomàquets grossos o 3 mitjans
1/2 ceba tendra
6 llesques de pa 
oli
sal
vinagre
julivert
cibulet

Preparació

Tallem la ceba en juliana i la posem en remull amb aigua freda i vinagre per tal que perdi una mica de força.

Tallem els tomàquets, els salem i els posem en un bol. Al cap d'uns minuts, per l'acció de la sal, el tomàquet començarà d suar una mica d'aigua.

Torrem el pa en el gratinador del forn o amb una planxa sobre el foc. Trenquem el pa torrat amb les mans i l'afegim al bol del tomàquet. Remenem per incorporar bé el pa i que quedi impregnat amb el suc del tomàquet.

Afegim la ceba, el julivert i un bon raig d'oli i tornem a barrejar.

Espolsem una mica de cibulet tallat per sobre, deixem reposar uns minuts i servim.




Imprimir Imprimir la recepta