dijous, 23 d’abril del 2020

Bibimbap vegà



Benvinguts a una de les entrades més for dummies de la història del blog. Si l'escric és perquè m'agrada tenir-ho tot publicat. A casa la faig tan sovint com puc perquè m'encanta el menjar asiàtic. Heus aquí un clàssic de la cuina coreana.
Recepta boníssima i fàcil de desveganitzar. Per fer ràpidament, molt recomfortant i per aprofitar qualssevol sobres de la nevera. Què més es pot demanar?

Ingredients

Pel plat base:
Arròs (nosaltres en vam fer 80g d'integral per persona)
Espinacs 
2 pastanagues
1 carbassó petit
Una safata de bolets (preferiblement shiitake)
Brots de soja
Un gra d'all
Oli de sèsam
Sal
Llavors de sèsam

Per la salsa:
1-2 cullerades de salsa gochujang
1 cullerada d'oli de sèsam
2 culleradetes de sucre
1 cullerada d'aigua
1 culleradeta de vinagre de sidra

Per guarnir (opcional):
Ou ferrat o vedella (non-vegan) o heura (vegan)


Preparació

Comencem bullint l'arròs. A casa utilitzem un bullidor asiàtic que tenim, però cadascú que ho faci a la seva manera. Quan el tenim cuit el deixem reposar una mica i hi afegim un raig de vinagre d'arròs i una culleradeta de sucre, per donar-li un toc més tradicional asiàtic. Completament opcional.
Mentrestant tallem les verdures i les passem per la paella. Com que volíem servir-lo de manera bonica i mantenir-nos tradicionals vam fer cada verdura per separat i amb oli de sèsam (i una mica de sal). A efectes pràctics el plat es pot fer més fàcilment barrejant-ho tot i utilitzant l'oli d'oliva, al qual estem tots més acostumats. Les verdures que vam cuinar són bastant usades a Corea, però es pot fer servir (i així ho fan els coreans freqüentment) qualsevol altra verdura que es tingui a la nevera.
En el cas dels espinacs els submergim en aigua bullint durant 30 segons i els escorrem molt bé, condimentant-los llavors amb una mica d'oli de sèsam, all picat i unes quantes llavors de sèsam. 
Quan ho tinguem tot llest ho servim: la base d'arròs a sota i a sobre les verdures separades. Al centre hi vam posar els brots, com veieu a la fotografia del principi. 
La salsa típica (que pica bastant: quedeu avisats!) es fa barrejant els ingredients que es comenten a l'apartat anterior. L'únic més difícil de trobar és el gochujang, que cal comprar-lo a algun supermercat asiàtic. Es pot fer el plat amb salsa de soja però recomanem que us animeu a fer aquesta salsa, realment li dóna un toc especial que val la pena mantenir.
Es pot acabar, com veiem a baix, amb un ou ferrat o amb una mica d'heura (producte vegà preparat). El bibimbap tradicional també es complementa amb vedella marinada.



La idea d'aquest plat és servir-lo així i llavors, despiadadament, barrejar-ho tot (el nom, en coreà, significa de fet "arròs barrejat"). Per això, si no es vol perdre massa temps, no és cap crim preparar-ho ja tot junt des del principi. Es perd una mica de convencionalitat, potser, però es guanya definitivament bastant de temps.
 
En lloc d'utilitzar un producte preparat es pot veganitzar amb tofu, que és més assequible. Podeu veure en les fotografies de baix com em va quedar un altre dia, en què vaig fer-lo amb tofu, espinacs, pastanaga, bolets i kimchi. A l'esquerra observeu com el vaig servir, a la dreta com el vaig remenar abans de començar a endrapar. Nyam!
 
 
També es pot fer el tofu arrebossat. En aquest cas ens caldrà preparar tres bols: un amb farina, un amb farina de cigró i aigua i un amb panko. Llavors enfarinarem el tofu, el passarem pel bol de la pasta de farina de cigró i el recobrirem amb panko. El podem fregir a la paella amb bastant oli o, si volem una opció més sana, el podem fer al forn fins que estigui torrat. De les dues maneres queda ben cruixent!
 
 
Bon profit! 
맛있게 드세요!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada