dissabte, 15 d’octubre de 2016

Tataki de tonyina o salmó amb confitura de tomàquet i vinagreta de guindilles d'Ibarra


La tonyina ens agrada molt a casa, sovint la preparo simplement a la planxa amb all i julivert. No li fa falta res més, solament vigilar no passar-se amb el temps per deixar-la un puntet crua a l'interior perquè sigui tendre i melosa.

Però en aquesta ocasió l'he fet seguint la recepta de Pablo Vicari, una preparació més sofisticada. El resultat, un plat gustós i elegant, que combina sorprenenetment el gust de la tonyina amb la dolsor de la confitura de tomàquet i l'acidesa de la vinagreta.

La mateixa preparació la podem fer amb salmó.

Malauradament la foto no li fa justícia al plat

Ingredients

- 200 gr. de tonyina (procurarem que els talls siguin gruixuts)
- Sal
- Pebre
- Sal en escames

Per a laconfitura de tomàquet
- 1/2 kg. de tomàquets pera
- 1/2 ceba tendra
- Una mica de gingebre fresc
- Oli d'oliva
- 25 gr. de sucre morè
- 50 gr. de vinagre de xerès
- Sal
- Unes fulles d'alfàrega

Per a la vinagreta
- 25 gr. de guindilles d'Ibarra
- Una mica de ceba vermella
- 50 gr. de tomàquet pelat i sense llavors
- 100 ml d'oli d'oliva
- 25 ml. devinagre de xerès
- 1 cullearda de vinagre alsàmic
- Sal

Preparació

Preparem la vinagreta


Piquem les guindilles d'Ibarra, la ceba vermella i el tomàquet, que haurem pelat i netejat de llavors. Barregem aquests ingredients en un bol amb 100 ml d'oli d'oliva, 25 ml. de vinagre de xerès i una cullerada de vinagre balsàmic. Deixem reposar al menys 2 hores a la nevera.

Deprés preparem la confitura de tomàquet.
Pelem 1/2 hg. de tomàquets, els hi treiem les llavors i els tallem en cubs petits.
En una cassola amb una mica d'oli posem a confitar 1/2 ceba picada i 10 gr. de gingebre ratllat. Un cop confitat afegim 50 gr. de sucre morè i fem un caramel. 



Quan el sucre s'hagi desfet desglassem amb 50 ml. de xerès i reduim fins que quedi gairebé sec, llavors incorporem els tomàquets i rectifiquem de sal. 


Ho deixem al foc fins que s'evapori tota l'aigua. Refredem i reservem a la nevera.

A l'hora de servir salpebrerem la tonyina i la farem a la planxa vigilant de no fer-la massa i que ens quedi un puntet crua a l'interior, d'aquesta manera quedarà més tendra.

En cada plat posarem una mica de confitura de tomàquet (tèbia o freda), un tall de tonyina a sobre i salsejarem amb la vinagreta i una mica de sal en escames.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada