diumenge, 5 de maig del 2013

Cous-cous


Fa dies que tenia pendent preparar un cous-cous, especialment des de que la Betina, tornant de Marràqueix ens va portar un potet d'espècies per a aquest plat.

El cous-cous és el plat àrab per excel·lència, i amb diferència el més famós. Esta estès a nombrosos paisos, amb les conseqüents diferències i variacions locals. A més es tracta d'un plat familiar i es clar, a cada casa deuen tenir la seva versió particular.

Amb aquests antecedents no m'atreveixo ni tan sols a insinuar que el meu cous-cous és l'autèntic. Tampoc és la meva aspiració. Es tracta d'un menjar que em va agradar des de la primera vegada que el vaig tastar, ja fa molts anys, i que quan l'he fet jo he intentat més aviat adaptar-lo al meu gust i ara al de la meva família, i a l'hora simplificar en la mesura del possible el procés que en el seu orígen era prou laboriós.


Ingredients


- 8 troços de pollastre

- 1 ceba
- 1 carbassó
- 2 pastanagues
- 1/2 pebrot vermell
- 1 pebrot verd
- 1/2 albergínia
- 2 tomàquets madurs
- 1 culleradeta de comí molt
- 1 culleradeta d'espècies per a cous-cous
- oli d'oliva
- sal
- 300gr. cous-cous
- 300 ml. de caldo de pollastre
- 30 gr. de mantega



Preparació




Salem el pollastre i el fregim en una cassola amb oli ben calent. Ha de quedar daurat però cru de dins, ja que es courà més tard. 


Quan sigui daurat afegim la ceba tallada en juliana i la deixem enrossir una mica.



Quan la ceba sigui rossa hi tirem els tomàquets ratllats, afegim un polsim de sal i deixem que el tomàquet sofregeixi una mica.
Quan el tomàquet estigui sofregit és l'hora d'afegir les espècies: una culleradeta de comí molt i una altra d'espècies per a cous-cous.



Afegim 300 ml. d'aigua calenta i deixem que cogui 15 minuts a foc mig. L'aigua que afegim a la cassola ha de ser calenta si no volem que la carn es faci dura.


En una altra cassola amb oli, sofregim les verdures. Les anem posant a la cassola tenint en compte el temps que cadascuna necessita per fer-se: primer el pebrot verd i vermell, la pastanaga, l'albergínia i finalment el carbassó. Han de quedar quasi fetes, però les deixarem un punt crues per tal que s'acabin de fer a la cassola del pollastre.



Afegim les verdures a la cassola del pollastre i deixem coure el conjunt 5 minuts més.

Ara preparem el cous-cous. La fòrmula és molt fàcil: la mateixa quantitat de sèmola que d'aigua, un raig d'oli, sal i una mica de mantega, i ho fem d'aquesta manera: 

En un bol posem 300 gr. de sèmola. Hi tirem una mica de sal, un raig d'oli i remenem amb una forquilla fins que estigui ben barrejat. Afegim 30 gr. de mantega.

Hi aboquem 300 ml. de caldo de pollastre ben calent i deixem reposar 5 minuts. Si no tenim caldo de pollastre casolà podem utilitzar un bon caldo de brik o caldo que haguem fet amb una pastilla de caldo concentrat.

Al cap de 5 minuts remenem amb una forquilla per tal de separar els grans de sèmola i desfer els grumolls.

Ara ja tenim tots els elements del cous-cous. Es presenta a taula per separat i cada comensal se serveix el pollastre, les verdures i la sèmola amb el caldo per sobre.


Bon profit!



Imprimir Imprimir l'article




Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada