diumenge, 26 de maig del 2013

Pastís de formatge i melmelada de nabius


L'altre dia estava amb la meva filla pel centre i vam anar a berenar a la llibreria Laie, del carrer Pau Claris que és un lloc que us recomano perquè és molt bonic, perquè està sobre una llibreria també molt bonica (oh, quants records!), i perquè tenen uns pastissos molt bons. Vam menjar un pastís de formatge que és el que he preparat avui, amb una base de massa quebrada que no m'havia animat a fer mai perquè trobava complicada. Finalment no ha resultat tan difícil i el resultat és espectacular. 


Ingredients

aquestes quantitats són per un motlle de 29cm. o bé un de 20cm. i tres més petits.

Per a la base:
- 200 gr. de farina
- 100 gr. de mantega
- 1 ou
- 50 gr. de sucre glass

Per al farcit:
- 300 gr. de formatge tipus Philadelphia
- 2 iogurs
- 30 gr. de farina
- 100 gr. de sucre
- 3 clares d'ou 

Per a la cobertura:
- 120 gr. de melmelada de nabius
- 2 fulles de gelatina


Preparació

Fem primer la base de massa quebrada.
Posem en el got de la Thermomix, en aquest ordre, la farina, la mantega molt freda, acabada de treure de la nevera i tallada a cubs, l'ou i el sucre. Triturem a velocitat 4 durant 15 segons. És important no pasar-nos amb el temps perquè aquesta massa no s'ha de manipular gaire o ens arrisquem a que es desfaci tota.






La retirem de la màquina sense manipular-la massa l'emboliquem amb paper film i la reservem a la nevera durant al menys una hora.


Quan hagi passat aquest temps la treiem, la posem sobre una superfície enfarinada i l'estirem amb el corró. En un primer moment semblarà que estigui molt dura, però de seguida es tornarà més suau.


Quan la tinguem estirada a la mida que ens interessa, la posarem damunt del motllo amb l'ajuda del corró. Amb els dits l'acabem d'ajustar per tot el voltant. És una massa molt delicada perquè quan s'escalfa es fon i es trenca de seguida, però si se'ns trenca algún troç el podem apedassar i no hem de patir perquè un cop posada en el forn no es notarà gens. A amb un ganivet retirem el que sobri de les vores. Amb una forquilla punxem tota la superfície de la base.

Per evitar que la massa pugi quan estigui en el forn, cobrim la base amb paper sulfuritzat i hi posem a sobre cigrons crus o qualsevol altre llegum crua que tinguem. El posem al forn uns 20 minuts a 180º. Quan treurem la base del forn, abans de posar-hi el farcit, la deixarem refredar uns minuts.

Per fer el farcit, barregem el formatge, els iogurs, el sucre i les clares lleugerament batudes. Aboquem aquesta barreja en el motlle un cop la base estigui cuita i refredada, i ho introduim en el forn a 180º durant aproximadament 25 minuts.


Quan treiem el pastís del forn veurem que el farcit haurà pujat una mica. Haurem d'esperar uns minuts perquè es refredi lleugerament i baixi, de manera que torni a quedar pla.



Per a la cobertura posarem les dues fulles de gelatina en remull amb aigua freda. Separem un parell de culleradetes de melmelada i les escalfarem al microones. Escorrem les fulles de gelatina i les afegim a la melmelada calenta. Remenem amb força perquè la gelatina quedi ben disolta i afegim la resta de melmelada freda.

Repartim la melmelada per tota la superfície del pastís i el posem a refredar a la nevera.





Imprimir Imprimir l'article

2 comentaris:

  1. Realment el pastís de la Laie era molt bo... Però el teu no li té res que envejar! Ha sortit boníssim (us animo a tots a fer-lo!) :)

    ResponElimina
  2. Amb fans com aquesta em donen ganes de posar-me a cuinar ara mateix!

    ResponElimina