dimecres, 30 d’abril del 2014

Arròs amb sípia i trompetes de la mort (Thermomix)


Aquest és un arròs que acostumo a fer sovint i que a casa els agrada molt. Avui l'he provat de fer amb la Thermomix i he de dir que ha estat un èxit. L'arròs era boníssim, amb una textura una mica diferent de l'arròs fet a la paella, molt més melosa, més semblant a un arròs a la cassola, però molt, molt bo. L'avantatge respecte a la preparació tradicional sobre el foc: molt més senzilla, no s'ha d'estar a sobre vigilant pràcticament gents, i no s'embruta la cuina!

Ingredients

1 sípia grossa
250 gr. d'arròs
3 tomàquets vermells (petits)
2 grapats de trompetes del a mort seques
2 grans d'all
50 gr. d'oli d'oliva
sal

Preparació

Posem les trompetes de la mort en remull en un bol amb aigua calenta.

Netegem la sípia reservant la "salsa", i la tallem a trocets petits.

Posem la Thermomix en marxa i la fem funcionar a velocitat 9. Tirem els alls pel bocal i deixem que es triturin aproximadament 20 segons. Amb l'ajuda d'un espàtula empenyem els trocets d'all cap al fons del got i hi afegim 50 gr. d'oli. Programem 3 minuts a temperatura varoma i velocitat 1.

Posem la papallona a les ganivetes i afegim la sípia que haurem salat una mica. Programem 2 minuts temperatura varoma i velocitat 2.

Afegim el tomàquet i una mica de sal i programem 9-10 minuts temperatura 100º velocitat 1 i 1/2.

Afegim la salsa de la sípia, barregem una mica i  hi tirem l'arròs. Programem 2 minuts temperatura 100º velocitat 1 i 1/2. Afegim les trompetes.

Afegim l'aigua, que serà gairebé 3  vegades el volum d'arròs que haurem utilitzat. En aquesta quantitat d'aigua hi inclourem l'aigua on haurem remullat les trompetes. L'aigua l'haurem de posar bullint i l'afegirem tota de cop excepte una miqueta, uns dos dits, que reservarem i acabarem d'afegir solament si és necessari. Rectifiquem de sal.

Programem 15 minuts temperatura 100º velocitat 1.

Quan acabi el temps deixem reposar 3 minuts dins de la màquina i servim.



Imprimir Imprimir l'article

dilluns, 28 d’abril del 2014

Ous remenats amb gírgoles, alls tendres i espàrrecs



Ingredients

2 ous
6 gírgoles
4 alls tendres
8 espàrrecs
sal
pebre
oli

Preparac

Tallem els alls a trocets i també els espàrrecs, deixant senceres les puntes. Tallem les gírgoles, salpebrem tot el conjunt i ho saltegem tot en una paella amb una mica d'oli, a foc viu, que quedi rosset però no massa tou.



Afegim les puntes dels espàrrecs i saltegem una mica més.


Afegim 2 ous sencers a la paella i remenem ràpidament, solament les clares. Quan comencin a cuallar-se tremquem els rovells i remenem tot perquè quedi barrejat.

Servim de seguida, abans que cualli completament.



Imprimir Imprimir la recepta

dissabte, 26 d’abril del 2014

Fabada asturiana


Una altra recepta del llibre del programa Plat Combinat. Aquesta és una recepta molt clàssica cedida al programa pel restaurant Furaku de Barcelona. El plat no té cap dificultat, excepte, és clar, utiitzar bons ingredients, seguir unes instruccions molt bàsiques i algun truc que el mestre de cuina ens ha revelat.

La recepta del llibre ve amb el doble de quantitats que he posat jo, i francament us recomano que la feu com en l'original, perquè nosaltres hem fet curt!


Ingredients

250 gr. de mongetes seques (haurien de ser faves asturianes, però jo he posat mongetes del ganxet, boníssimes)
1 xorisso asturià
1 morcilla asturiana
1 troç de cansalada
1 troç de lacón
safrà

Preparació

La nit abans haurem posat les mongetes (o faves), el lacon, i si cal la cansalada en remull, per separat.

En una cassola prou fonda posem les mongetes escorregudes de l'aigua del remull, les cobrim amb aigua i posem l'olla al foc molt, molt baix. Quan portin cinc minuts bullint afegim el lacón, el xorisso i la morcilla. És important que la fabada es faci molt lentament, tant com ens sigui possible, que bulli gairebé imperceptiblement perquè les mongetes quedin mot tendres i no es desfacin. Per aquest motiu l'aigua que hi posem de bon principi ha de ser la justa per cobrir les mongetes, i a mesura que s'evapori n'hem d'anar afegint. Hem de vigilat que les mongetes estiguin sempre cobertes amb aigua, però no n'hem de posar més del compte. Hem d'anar afegint l'aigua de mica en mica, i sobre tot sempre ha de ser aigua freda, per "espantar-les". De fet els asturians diuen que cada vegada que afegim aigua freda a les mongetes hauriem cridar "buu" per espantar-les de veritat. Podeu pensar que és una tonteria, però ho diuen els mestres, així que jo ho he fet, i no sé si ha esta això, però han quedat bosíssimes.



No recordo quanta estona s'han estat al foc, però calculo que un parell d'hores. De fet les hem d'anar provant fins que veiem que estàn prou tendres i això dependrà del tipus de mongetes que  utilitzem, inclús del temps que portin seques.

El lacón i la cansalada són salats així que vigileu la sal que hi poseu. Jo en aquesta ocasió no n'he hagut d'afegir gens.


Deu minuts abans d'apagar el foc posarem sobre la tapa de l'olla, embolicat amb un trocet de paper d'alumini, una mica de safrà. El tindrem cinc minuts sobre l'olla perquè s'escalfi i després xafarem el paquetet amb la mà de morter per tal d'esmicolar el safrà. Llavors el tirem a l'olla (sense el paper d'alumini, naturalment) i el deixem cinc minuts més.


Si veiem que el caldo ens queda massa claret i ens agrada més espès, podem treure unes quantes mongetes, xafar-les i tornar-les a l'olla per afegir una mica de consistència.

Abans d'emplatar tallarem el lacon, el xorisso, la morcilla i la cansalada a trocets.





Imprimir Imprimir l'article

dimecres, 23 d’abril del 2014

Pa de Sant Jordi



Ingredients

450 gr. de farina de força
250 gr. d'aigua
10 gr. de llevat de forner
1 culleradeta de sal
80 gr. de sobrassada
100 gr. de formatge ratllat (si pots ser que sigui maó)

Preparació

En el got de la Thermomix posem l'aigua i el llevat i barregem a velocitat 4 uns quants segons.

Afegim la farina i la sal i barregem 10 segons a velocitat 6 . Després programem 4 minuts sense temperatura velocitat espiga.

Treiem la massa de la Thermomix i la posem sobre el marbre, on haurem posat una mica de farina perquè no s'enganxi, i la tapem amb un bol o uamb n tupper gran. Deixem reposar la massa aproximadament una hora o fins que hagi doblat el seu volum.

Quan la massa hagi reposat la dividim en dues parts, una lleugerament més gran que l'altra, ja que d'una n'haurem de fer quatre parts i de l'altra cinc.

De les dues parts de massa, la més petita la barrejarem amb la sobrassada. Veurem que d'entrada sembla que la massa es resisteixi a incorporar la sobrassada, però és qüestió d'insistir i anar amassant fins que ens quedi una massa homogènia.

Fem el mateix amb l'altra meitat i el formatge.

Dividim la massa de sobrassada en quatre parts i la de formatge en cinc.

Amb cadascun dels troços que hem obtingut de dividir les masses fem primer un xurro i després, amb l'ajuda del corró, l'aplanem per tal d'adaptar-ne la forma al motlle.

Anem fent una pila amb cadascun dels troços de massa que anem estirant, començant amb un de formatge i continuant alternativament amb els de sobrassada i els de formatge.


Quan tinguem tots nou troços fent una pila, amb compte, els posem drets dins del motlle, que prèviament haurem pintat amb una mica d'oli, folrat amb paper surfuritzat i tornat a pintar amb oli.

Tapem el motlle amb un drap i deixem reposar...


... fins que torni a doblar el volum.

Introduïm en el forn a 175º durant aproximadament 35 minuts, o fins que quan el puxem amb un ganivet, aquest surti net.





Imprimir Imprimir la recepta

dimarts, 22 d’abril del 2014

Patates al forn amb vinagreta de llimona



Més fàcils impossible. I a més boníssimes. Un èxit! Les vaig trobar a L'Exquisit

Ingredients

4 patates mitjanes (en funció de la gana que tingui la colla)
100 ml. d'oli
el suc d'una llimona
un trocet de ceba
1 gra d'all
orenga
julivert
sal

Preparació

En una batedora triturem tots els ingredients excepte, naturalment, les patates, que haurem rentat molt bé i tallarem en forma de grills (6 o 8 talls cada patata). 



Les posem en un bol amb la salsa que hem preparat i ho barregem tot molt bé.


Posem les patates en una plata i les introduim en el forn a 180º, durant aproximadament 40 minuts.
De tant en tant les treurem del forn i els hi donarem unes voltes.


Imprimir Imprimir l'article

dilluns, 21 d’abril del 2014

Mona de pàsqua



Aquesta és la mona que he fet aquest any. Es tracta d'una sara amb uns ous de xocolata. Espero que els agradi.





Imprimir Imprimir l'article

diumenge, 20 d’abril del 2014

Hamburguesa Cadillac


Aquesta és una hamburguesa clàssica del restaurant Flash Flash del carrer La Granada del Penedès, de Barcelona. El restaurant va aparèixer al programa Plat Combinat, de BTV, i més tard la recepta de l'hamburguesa es va publicar en un llibre que recollia una selecció de receptes mostrades en el programa.  Malauradament el programa ja no es pot veure, però us recomano les tres coses que encara tenim a l'abast: restaurant, llibre i recepta.




Ingredients

640 gr. carn picada de vedella
20 gr. de tàperes
8 penques de cansalada
salsa Perrins
quetxup
1 ou
150 gr. de formatge ratllat
sal
pebre

Preparació

Barregem la carn amb les tàperes tallades petites, unes gotes de salsa Perrins, una mica de quetxup, sal i pebre. Donem forma a 4 hamburgueses i les arrebossem amb l'ou batut i amb el formatge ratllat.

En una safata que pugui anar al forn hi posem els talls de cansalada de manera que formin un llit per cada hamburguesa. D'aquesta manera evitarem que aquesta s'enganxi quan el formatge es fongui.




Posem les hamburgueses a sobre de la cansalada i les introduïm en el forn a 200º aproximadament 15 minuts.

La recepta original diu que les hem de tenir al forn entre 5 i 10 minuts, però jo les trobo massa crues. Això, de tota manera, depèn del gust de cadascú.



Imprimir Imprimir l'article

dijous, 17 d’abril del 2014

Tiramisú de taronja


Aquestes postres són de El bloc de la mami, que és un bloc que acostumo a mirar-me sovint perquè totes les receptes són inspiradores.

Ingredients

Un grapat de nous esmicolades (en l'original eren avellanes)
16 melindros durs (del tipus que utilitzem per fer el tiramisú clàssic)
4 taronges
250 gr. de mascarpone
100 gr. de sucre glass

Preparació

Folrem un motlle allargat amb film de plàstic deixant el plàstic que sobra que pengi per fora. D'aquesta manera ens serà més fàcil desmotllar-lo.

Fem un suc amb dues de les taronges i el reservem. Pelem les altres dues taronges amb un ganivet esmolat, sense deixar res de pell blanca. Amb el mateix ganivet separem cada grill procurant separar-lo de la pell que l'envolta.

En un bol barregem el mascarpone, el sucre glass, la pell ratllada d'una de les taronges i afegim de mica en mica el suc de taronja.  Ens n'ha de quedar una crema lleugera però no massa líquida. El suc que no utilitzem ens servirà per mullar lleugerament els melindros.


En el fons del motlle hi posem una capa de nous esmicolades.


A sobre de les nous posarem una capa de crema de mascarpone i a sobre una capa de melindros que haurem sucat lleugerament amb el suc de taronja que ens ha sobrat de la crema.



A sobre del melindros hi posarem la taronja que havíem tallat.


I a sobre de la taronja, una altra capa de crema de mascarpone.


Acabem amb una capa de melindros lleugerament sucats amb el suc de taronja. No ens hem de passar amb el suc de taronja per evitar que el tiramisú quedi massa mullat i se'ns desmonti al desmotllar-lo.


Tanquem amb el film de plàstic i el posem a la nevera al menys 4 hores, o d'un dia per l'altre.






Imprimir Imprimir l'article

dijous, 10 d’abril del 2014

Compota de poma



Ingredients

4 pomes golden
2 pomes royal gala
el suc d'una llimona
100 gr. de sucre blanc
100 gr. de sucre roig

Preparació

Pelem les pomes, els hi triem els cors, les tallem a troços i les posem en el got de la thermomix. Afegim el suc de la llimona i el sucre.
Programem 20 minuts, 100º de temperatura, velocitat 1. A mitja cocció podem triturar durant uns segons a velocitat 5, fins que quedi una crema sense trocets.

Acabem de coure la compota i la passem als pots que tindrem perfectament nets. Tanquem els pots i els esterilitzem en una olla amb aigua bullint durant 15 minuts.

Deixem refredar els pots dintre de l'olla i quan estiguin tebis els treiem i els col·loquem boca avall fins que estiguin freds.

Està molt bona menjada com una melmelada i també acompanyant plats de carn.


Imprimir Imprimir l'article

dijous, 3 d’abril del 2014

Bunyols de bacallà



Aquest és un dels plats lligats a la meva infància, quan el bacallà era una font econòmica de proteïnes i se'n feia sovint a totes les cases. He de dir que la meva mare era especialment bona fent plats amb bacallà: amb arròs, amb samfaina, bunyols... Especialment els bunyols eren celebrats a casa i ella sempre em va voler ensenyar el secret, que jo, he de confessar, mai no vaig poder arribar a aprendre. Els ingredients s'havien d'anar afegint a la massa de mica en mica, fins que la cuinera (i aquí intervenia la saviesa de la mare que a mi em falta) determina, pel seu aspecte i consistència que la proporció entre ells és la correcta. El resultat eren uns bunyols que jo no he vist a cap més taula que la de casa. Però ja se sap que hi ha coses, especialment els plats de la nostra infància, que solament saben fer les mares i són irrepetibles, així que, mirant per la xarxa he trobat aquesta fòrmula, que no és la de la mare, però està prou bona i a més està al meu abast.

Ingredients

250 gr. de bacallà esqueixat
1 ou
3 cullerades de farina
1 gra d'all
julivert
2/3 parts d'una culleradeta de llevat
oli

Preparació

Triturem tots els ingredients, excepte l'oli, amb la batedora. Reservem aquesta pasta a la nevera al menys 30 minuts.



Posem una paella fonda al foc amb abundant oli i quan sigui calent, amb l'ajuda de dues culleres, anem posant porcions de massa. No cal que ens preocupem de la forma que els donem perque ells sols s'aniran arrodonint.




Els fregim fins que estiguin dauradets per totes bandes i els servim immediatament.



Imprimir Imprimir l'article

dimarts, 1 d’abril del 2014

Melmelada de fresons



Ingredients

900 gr. de fresons nets, tallats a troços
600 gr. de sucre (2/3 parts del pes dels fresons)
El suc d'una llimona

Preparació

Posem els fresons, el sucre i el suc de la llimona en el got de la Thermomix i programem, 30 minuts, 90º, velocitat 1.

Els últims 10 minuts podem pujar la temperatura fins a varoma, vigilant que la melmelada no bulli massa i desbordi del got.

Aboquem la melmelada calenta en pots de vidre que haurem esterilitzat durant 20 minuts en aigua bullint i tapem immediatament.

Posem els pots en una olla gran coberts d'aigua i els portem a ebullició durant 15 minuts. Els deixem refredar una mica dintre de l'olla  i els retirem posant-los boca avall sobre un drap, fins que es refredin del tot.

Els podem guardar més d'un any, tot i que segurament una melmelada tan bona no durarà tant.



Imprimir Imprimir l'article