diumenge, 18 de desembre del 2016

Pollastre rostit amb prunes i pinyons


Un clàssic que no pot faltar en el receptari de totes les cases. Per quan es tenen els avis a dinar o simplement com a dinar de diumenge. Aquesta vegada l'he fet amb cuixes, no cal dir que es pot fer de la mateixa manera amb el pollastre sencer, tallat a trossos. Si és de pagès doncs millor, solament que el temps de cocció serà una mica més llarg.

Ingredients

100 gr. de llard (optatiu)
6 o 8 cuixes de pollastre (o un pollastre a octaus)
2 cebes
6 grans d'all
1 copa de conyac
1 gotet de vi blanc
1 fulla de llorer
1/2 branca de canyella
un grapat de prunes
un grapat de pinyons
oli d'oliva
sal i pebre

Preparació

Netegem el pollastre i el salpebrem.

Pelem i rentem la ceba i la tallem a trocets petits. 

Posem l'oli i el llard en una cassola i hi fregim el pollastre. Es tracta de que quedi ros, encara que no es faci per dintre.

Quan el pollastre sigui ben ros el retirem de la cassola i el reservem.

En el mateix greix fregim la ceba, els alls, el llorer i la branca de canyella. Quan la ceba s'hagi estovat hi afegim el pollastre que havíem reservat, hi donem un parell de voltes i hi aboquem el conyac i el vi blanc.

Tapem la cassola i deixem que l'alcohol s'evapori, amb el foc baixet, deu o quinze minuts, remenant de tan en tant.

Afegim aigua calenta fins gairebé cobrir el pollastre, afegim una mica de sal i deixem que es vagi fent, a foc suau, fins que estigui cuit. Quan a la quantitat d'aigua que haurem de posar, dependrà del temps que requereixi el pollastre per coure's, així que segons el tipus de pollastre que fem n'haurem de posar-ne més o menys; un pollastre convencional, del tipus que consumim normalment, el tindrem a punt en només mitja hora, mentre que un pollastre de pagès necessitarà el doble de temps i per tant caldrà que hi posem més aigua. De qualsevol manera mentre tinguem el pollastre al foc l'haurem d'anar vigilant i si veiem que encara no és a punt i es queda sec, hi afegirem més aigua.

Deu minuts abans d'apagar el foc afegirem les prunes i els pinyons, remenarem i ho deixarem a foc ben baix, que faci xup xup.


Imprimir
Imprimir la recepta

dimecres, 14 de desembre del 2016

Erwtensoep. Sopa holandesa de pèsols i api


Es tracta d'una sopa d'hivern típica d'Holanda. Jo la vaig provar per primera  a vegada a Amsterdam en un acollidor cafè, un dia que feia molt molt fred i ens va semblar d'allò més reconfortant.

L'he fet pels de casa pensant que potser la trobarien un pel massa especial, ja que es tracta d'una sopa amb un fort gust d'api. Ben al contrari ha esta un èxit, així que s'haurà de repetir!

Ingredients

250 gr. de pèsols secs
1,5 l. d'aigua
4 o 5 branques d'api
1/2 arrel d'api
5 cebes tendres (de les que són primetes)
unes quantes branques de julivert
1 peu de porc tallat en 2 meitats (o un troç de carn de porc)
2 salsitxes fumades
1 fulla de llorer

Preparació


Posem 1,5 litres d'aigua i els pèsols en una cassola. Afegim el peu de porc, una fulla de llorer i una mica de sal. Ho fem bullir.

Mentre els pesols i el peu de porc bullen, tallarem les verdures. Tallem les branques d'api a trocets petits, d'un centímetre. Pelem l'arrel d'api i la tallem també en cubs d'un centímetre. Tallem les cebes a rodanxes i el julivert.


Quan els pèsols i el peu de porc portin una hora bullint afegirem les verdures tallades i les salsitxes.

Ho deixarem bullir 45 minuts més, remenant de tant en tant.

Retirem les salsitxes i el peu de porc. Triturem lleugerament la sopa amb l'ajuda del minipimer, tot i que no cal fer-ne una crema fina, més aviat deixant parts sense triturar del tot.

Treiem els ossos del peu de porc i en fem tallets petits. Tallem les salsitxes en rodanxes. Afegim la carn a la sopa.

Servim acompanyada de pa morè.