diumenge, 18 de desembre del 2016

Pollastre rostit amb prunes i pinyons


Un clàssic que no pot faltar en el receptari de totes les cases. Per quan es tenen els avis a dinar o simplement com a dinar de diumenge. Aquesta vegada l'he fet amb cuixes, no cal dir que es pot fer de la mateixa manera amb el pollastre sencer, tallat a trossos. Si és de pagès doncs millor, solament que el temps de cocció serà una mica més llarg.

Ingredients

100 gr. de llard (optatiu)
6 o 8 cuixes de pollastre (o un pollastre a octaus)
2 cebes
6 grans d'all
1 copa de conyac
1 gotet de vi blanc
1 fulla de llorer
1/2 branca de canyella
un grapat de prunes
un grapat de pinyons
oli d'oliva
sal i pebre

Preparació

Netegem el pollastre i el salpebrem.

Pelem i rentem la ceba i la tallem a trocets petits. 

Posem l'oli i el llard en una cassola i hi fregim el pollastre. Es tracta de que quedi ros, encara que no es faci per dintre.

Quan el pollastre sigui ben ros el retirem de la cassola i el reservem.

En el mateix greix fregim la ceba, els alls, el llorer i la branca de canyella. Quan la ceba s'hagi estovat hi afegim el pollastre que havíem reservat, hi donem un parell de voltes i hi aboquem el conyac i el vi blanc.

Tapem la cassola i deixem que l'alcohol s'evapori, amb el foc baixet, deu o quinze minuts, remenant de tan en tant.

Afegim aigua calenta fins gairebé cobrir el pollastre, afegim una mica de sal i deixem que es vagi fent, a foc suau, fins que estigui cuit. Quan a la quantitat d'aigua que haurem de posar, dependrà del temps que requereixi el pollastre per coure's, així que segons el tipus de pollastre que fem n'haurem de posar-ne més o menys; un pollastre convencional, del tipus que consumim normalment, el tindrem a punt en només mitja hora, mentre que un pollastre de pagès necessitarà el doble de temps i per tant caldrà que hi posem més aigua. De qualsevol manera mentre tinguem el pollastre al foc l'haurem d'anar vigilant i si veiem que encara no és a punt i es queda sec, hi afegirem més aigua.

Deu minuts abans d'apagar el foc afegirem les prunes i els pinyons, remenarem i ho deixarem a foc ben baix, que faci xup xup.


Imprimir
Imprimir la recepta

dimecres, 14 de desembre del 2016

Erwtensoep. Sopa holandesa de pèsols i api


Es tracta d'una sopa d'hivern típica d'Holanda. Jo la vaig provar per primera  a vegada a Amsterdam en un acollidor cafè, un dia que feia molt molt fred i ens va semblar d'allò més reconfortant.

L'he fet pels de casa pensant que potser la trobarien un pel massa especial, ja que es tracta d'una sopa amb un fort gust d'api. Ben al contrari ha esta un èxit, així que s'haurà de repetir!

Ingredients

250 gr. de pèsols secs
1,5 l. d'aigua
4 o 5 branques d'api
1/2 arrel d'api
5 cebes tendres (de les que són primetes)
unes quantes branques de julivert
1 peu de porc tallat en 2 meitats (o un troç de carn de porc)
2 salsitxes fumades
1 fulla de llorer

Preparació


Posem 1,5 litres d'aigua i els pèsols en una cassola. Afegim el peu de porc, una fulla de llorer i una mica de sal. Ho fem bullir.

Mentre els pesols i el peu de porc bullen, tallarem les verdures. Tallem les branques d'api a trocets petits, d'un centímetre. Pelem l'arrel d'api i la tallem també en cubs d'un centímetre. Tallem les cebes a rodanxes i el julivert.


Quan els pèsols i el peu de porc portin una hora bullint afegirem les verdures tallades i les salsitxes.

Ho deixarem bullir 45 minuts més, remenant de tant en tant.

Retirem les salsitxes i el peu de porc. Triturem lleugerament la sopa amb l'ajuda del minipimer, tot i que no cal fer-ne una crema fina, més aviat deixant parts sense triturar del tot.

Treiem els ossos del peu de porc i en fem tallets petits. Tallem les salsitxes en rodanxes. Afegim la carn a la sopa.

Servim acompanyada de pa morè.


dissabte, 15 d’octubre del 2016

Tataki de tonyina o salmó amb confitura de tomàquet i vinagreta de guindilles d'Ibarra


La tonyina ens agrada molt a casa, sovint la preparo simplement a la planxa amb all i julivert. No li fa falta res més, solament vigilar no passar-se amb el temps per deixar-la un puntet crua a l'interior perquè sigui tendre i melosa.

Però en aquesta ocasió l'he fet seguint la recepta de Pablo Vicari, una preparació més sofisticada. El resultat, un plat gustós i elegant, que combina sorprenenetment el gust de la tonyina amb la dolsor de la confitura de tomàquet i l'acidesa de la vinagreta.

La mateixa preparació la podem fer amb salmó.

Malauradament la foto no li fa justícia al plat

Ingredients

- 200 gr. de tonyina (procurarem que els talls siguin gruixuts)
- Sal
- Pebre
- Sal en escames

Per a laconfitura de tomàquet
- 1/2 kg. de tomàquets pera
- 1/2 ceba tendra
- Una mica de gingebre fresc
- Oli d'oliva
- 25 gr. de sucre morè
- 50 gr. de vinagre de xerès
- Sal
- Unes fulles d'alfàrega

Per a la vinagreta
- 25 gr. de guindilles d'Ibarra
- Una mica de ceba vermella
- 50 gr. de tomàquet pelat i sense llavors
- 100 ml d'oli d'oliva
- 25 ml. devinagre de xerès
- 1 cullearda de vinagre alsàmic
- Sal

Preparació

Preparem la vinagreta


Piquem les guindilles d'Ibarra, la ceba vermella i el tomàquet, que haurem pelat i netejat de llavors. Barregem aquests ingredients en un bol amb 100 ml d'oli d'oliva, 25 ml. de vinagre de xerès i una cullerada de vinagre balsàmic. Deixem reposar al menys 2 hores a la nevera.

Deprés preparem la confitura de tomàquet.
Pelem 1/2 hg. de tomàquets, els hi treiem les llavors i els tallem en cubs petits.
En una cassola amb una mica d'oli posem a confitar 1/2 ceba picada i 10 gr. de gingebre ratllat. Un cop confitat afegim 50 gr. de sucre morè i fem un caramel. 



Quan el sucre s'hagi desfet desglassem amb 50 ml. de xerès i reduim fins que quedi gairebé sec, llavors incorporem els tomàquets i rectifiquem de sal. 


Ho deixem al foc fins que s'evapori tota l'aigua. Refredem i reservem a la nevera.

A l'hora de servir salpebrerem la tonyina i la farem a la planxa vigilant de no fer-la massa i que ens quedi un puntet crua a l'interior, d'aquesta manera quedarà més tendra.

En cada plat posarem una mica de confitura de tomàquet (tèbia o freda), un tall de tonyina a sobre i salsejarem amb la vinagreta i una mica de sal en escames.


diumenge, 9 d’octubre del 2016

Pollastre rostit senzill



Aquest pollastre és super senzill, de tant senzill gairebé es fa sol. Però el resultat és tan bo, que no necessita gaire més floritura. Una mica de cus-cus al costat, pa per sucar i llestos.

Me'l va ensenyar a fer la meva sogra, que ja veieu, algunes coses les fa molt bé!

Ingredients

8 cuixes de pollastre (o un pollastre sencera trossos)
2 tomàquets madurs
1 ceba grossa
Sal
Pebre
Oli

Preparació

Netegem la ceba i la tallem en juliana. Rentem els tomàquets i els tallem a trossos moderadament grans.

Netegem el pollastre, el salpebrem i l'enrossim en una cassola amb oli d'oliva.


Quan tinguem el pollastre ben ros afegirem a la cassola el tomàquet i la ceba. Remenem perquè la ceba i el tomàquet quedi entre els trossos de pollastre.

Anirem tapant i destapant la cassola segons com veiem que va quedant la salsa. S'ha d'anar formant una salseta que va amorosint tot el conjunt.


Deixarem que es vagi fent, a foc moderat, fins que el pollastre sigui cuit. El temps dependrà del tipus i la mida del pollastre (no es el mateix un pollastre de pagès, o un pollastre molt gros que un de més petit) i també del tall que hi posem, solament les cuixes o bé tot el pollastre a trossos.



dijous, 6 d’octubre del 2016

Hamburguesa de pollastre amb verduretes



Ingredients

600 gr. de pit de pollastre
1 pastanaga
1 porro
1/2 carbassó
1 pebrot verd
1 ou
pa ratllat
Sal
Pebre
Oli
Formatge
Ketchup

Preparació


Tallem el carbassó, el porro, la pastanaga i el pebrot verd en brunoise i saltegem totes les verdures en una paella amb oli i una mica de sal. Si en comptes d'aquestes verdures en tenim unes altres, doncs en posem d'altres: pebrot vermell, carbassa...Les fem a foc ben viu, ràpidament, de manera que ens quedin "al dente". Deixem refredar.

Triturem la carn de pollastre (o encara millor si ens l'han picat a la polleria).


En un bol barregem la carn triturada, les verdures ja fredes i un ou, salem i barregem. Afegim un parell de cullerades de pa ratllat a fi de donar consistència a la massa. La quantitat de pa ratllat, serà la que ens faci falta per obtenir la consistència que desitgem.

Si no fem les hamburgues immediatament taparem la massa amb film transparent per evitar que estigui en contacte amb l'aire i la guardarem a la nevera. Hem de tenir en compte que la carn de pollastre és molt propensa a les bactèries, així que evitarem tenir la carn crua massa temps. Si no la utilitzem en el mateix dia l'hauríem de congelar.


Repartim la massa en quatre parts i donem forma a les hamburgueses, que farem a la planxa.

Les podem menjar acompanyades d'unes patates fregides o bé en entrapà.



dilluns, 3 d’octubre del 2016

Llobarro al forn amb all i julivert


Ingredients

2 llobarros mitjans
2 tomàquets madurs
1 ceba grossa
oli d'oliva
sal
julivert
2 grans d'all

Preparació

A la peixateria ens hauràn netejat els peixos d'escates i vísceres. Nosaltres els rentarem sota l'aixeta i els aixugarem amb un drap o amb paper de cuina i els salem.

Netegem la ceba i la tallen en juliana. Tallem els tomàquets per la meitat i els salem.

En un bol posem els 2 grans d'all, les fulles de julivert, sal i ho cobrim amb oli d'oliva. Triturem amb el minipimer i reservem.

En una plata que pugui anar al forn posem un raig d'oli i disposem la ceba en el fons. També podem fregir la ceba prèviament, d'aquesta manera quedarà més caramelitzada. Posem els peixos a sobre de la ceba i els quatre mitjos tomàquets al voltant.


Amb l'ajuda d'una cullera repartim la barreja que hem fet amb l'all, l'oli i el julivert per sobre dels llobarros, procurant que quedi repartit per tots dos costats.

Posem una mica de la mateixa barreja per sobre dels tomàquets.

Introduïm la plata al forn que tindrem preescalfat a 200º. Esperem 25 minuts i llest!

A mitja cocció podem afegir una mica més d'oli amb all i julivert.



dissabte, 1 d’octubre del 2016

Amanida amb pop i gambes


Ingredients

Enciam
3 potes de pop cuit
16 tomàquets xerris
16 gambes pelades

per a la vinagreta:
1 culleradeta de mostassa
1 culleradeta de mel
vinagre
oli d'oliva
sal

Preparació

Emulsionem els ingredients de la vinagreta en un bol amb l'ajuda d'un batedor, o bé els posem en un biberó i sacsegem. Les quantitats de vinagre i d'oli aniran al nostre gust. Jo he posat aproximadament una part de vinagre per sis d'oli.

Escalfem la planxa fins que sigui ben calenta, hi posem una mica d'oli i hi enrossim les potes de pop amb una mica de sal. Les potes ja són cuites, o sigui que amb uns minuts estaràn llestes. Les retirem de la planxa, les tallem a rodanxes i les reservem.

Fem també a la planxa les gambes. Reservem.

Tallem els tomàquets xerris per la meitat.

Rentem i escorrem bé l'enciam i el posem en un bol. Afegim els tomàquets, amanim amb la vinagreta i barregem bé.

Repartim l'enciam en quatre plats fondos i hi posem per sobre les rodanxes de pop i les gambes. Amanim amb una mica més de vinagreta o un raig d'oli  i servim.


dimecres, 28 de setembre del 2016

Wok de pollastre i verdures



Una altra recepta de Gonzalo d'Ambrosio. Un èxit!

Ingredients

400 gr. de pollastre a trossos (no cal retirar els ossos)
Farina
2 ous
1 pebrot vermell
1 pebrot verd
1 pebrot groc (jo no n'he posat)
1/2 ceba morada
Una mica de brócoli
Un grapat de brots de soja
Uns quants xerries
Uns quants espàrrecs verds (o uns quats tirabecs)
Sesam torrat (no n'he posat perquè no en tenia)
Oli
Sal
Pebre
Ciboulet

Per a la salsa:
100 gr. de salsa de soja
10 gr. d'oli de sèsam
Una cullerada de tahine
El suc de mitja llimona
30 gr. de sucre morè
10 gr. de pasta de tamarind
1 all picat


Preparació

Salpebrem el pollastre i l'arrebossem amb farina i ou. El fregim per tandes en abundant oli. A mesura que el tinguem fregit el treiem de l'oli i el reservem.

En un pot barregem tots els ingredients de la salsa i el posem al foc fins que bulli. Apaguem i reservem.

Tallem les verdures en trocets i les saltegem en un wok amb una mica d'oli d'oliva.

Afegim el pollastre al wok amb les verdures i reguem amb la salsa.

Espolsem les llavors de sèsam i el ciboulet tallat.


diumenge, 25 de setembre del 2016

Croquetes de patata i xistorra


Ingredients

1 ceba
1 xistorra
2 patates no gaire grosses
50 gr. de farina
1/2 l. de llet
1 ou
Pa ratllat
Oli d'oliva
Mantega
Sal

Preparació

Pelem les patates, les rentem, les tallem a trossos i les bullim. En fem un puré i el reservem.

Pelem la ceba, la tallem en brunoise, la salem amb precaució (la xistorra ja és salada) i la sofregim en una paella amb oli i una mica de mantega.


Pelem la xistorra, la tallem i l'afegim a la paella. Mentre es fregeix l'anem xafant amb el canto de l'espàtula per tal d'esmicolar-la i que quedi integrada amb la ceba.


Afegim el puré de patates que haviem resevat i remenem fins que quedi barrejat.


Afegim la farina i remenem fins que quedi integrada.


Anem afegint la llet com si fessim una beixamel. Rectifiquem de sal.
Quan la barreja tingui la consistència desitjada apaguem el foc i deixem refredar. Podem posar la massa en un bol i tapar-la amb paper film fins que estigui freda o guardar-la dins d'una mànega pastissera.


Quan la massa estigui freda (la podem deixar un o dos dies a la nevera) anirem donant forma a les croquetes i les passare per ou batut i pa ratllat.


Les fregim en abundant oli d'oliva fns que estiguin rosses. Les retirem de la paella posant-les sobre paper absorbent.
Emplatem.


dijous, 22 de setembre del 2016

Galtes de porc al vi negre



Ingredients

Galtes de porc sense os
1 ceba
1 porro
1 pastanaga
farina
1/4 de l. de vi negre
1 branca de romaní
Oli
Sal
Pebre

Preparació


Rentem i tallem les verdures en brunoise, salem una mica i les sofregim en una cassola o paella fonda.


Salpebrem les galtes, les enfarinem i les fregim durant uns segons en una paella a banda. Es tracta d'enrossir-les una mica, no cal que quedin cuites perquè es faràn més tard a la cassola amb les verdures.


Quan les galtes siguin rosses les passem a la cassola de les verdures i afegim la branca de romani i el vi negre. Tapem i deixem que cogui un parell d'hores.

De tant en tant donarem la volta a les galtes.

Quan les galtes siguin cuites les retirarem de la cassola i passarem la salsa i les verdures pel xino.

Tornarem a posar les galtes a la cassola i regarem amb la salsa.




dilluns, 19 de setembre del 2016

Tallarines amb musclos i llagostins


 
Ingredients

500 gr. de tallarines fresques
1/2 kg. de musclos
12 llagostins
1/2 ceba
1 pebrot verd
2 tomàquets madurs
Oli
Sal

Preparació

Tallem la ceba i el pebrot en brunoise. Ratllem els tomàquets. Reservem.

Treiem els caps als llagostins i els pelem. Reservem els cossos i els caps per separat.

Netegem els musclos i els posem en una olleta amb una mica daigua. Posem l'olleta al foc i tapem. Quan els musclos s'hagin obert els separem de les closques. Reservem l'aigua que han deixat.


En una cassola al foc posem oli i hi posem la ceba i el pebrot. Afegim els cap dels llagostins i una mica de sal. Anem sofregint el conjunt i a l'hora anirem xafant els caps dels llagostins amb el canto de la cullera de fusta de manera que vagin treient el suquet que contenen que s'anirà barrejant amb les verdures.


Quan la ceba i el pebrot estiguin sofregits retirem els caps dels llagostins i afegim a la cassola els tomáquets ratllats. 


Deixem que sofregeixi i anem afegint l'aigua que hem obtingut d'obrir els musclos. Això li donarà a la salsa un plus de sabor.

Bullim la pasta en abundant aigua amb sal. Escorrem i l'aboquem a la cassola del sofregit.


En una paella fregim els cossos dels llagostins amb unes gotetes d'oli i una mica de sal.

Emplatem repartint la pasta en quatre plats i afegint els musclos i els llagostins.



dimecres, 14 de setembre del 2016

Polpettone alla florentina



Aquesta recepta la vaig trobar a la xarxa, em va venir de gust fer-la i va agradar molt a tothom. He conservat el nom original de la recepta tal com apareix en el blog Julia y sus recetas tot i que jo diria que les receptes amb el nom de "a la florentina" porten sempre espinacs. Bé, ho volem acompanyar d'espinacs, segur que estarà boníssim.

Ingredients

Per als polpettone
500 gr. de carn picada de vedella
150gr. de carn picada de porc
100 gr. de formatge parmesà o grana padano ratllat
2 ous
2 o 3 cullerades de pa ratllat
1 ceba picada
2 grans d'all picats
Sal
Pebre
Farina per arrebossar
Per a la salsa
1 pastanaga
1/2 ceba
Julivert
1/2 got de vi blanc
1/2 l. de caldo
Sal
Oli
Preparació

Barregem la carn picada de vedella i la de porc,sal, pebre, la ceba i els alls picats, els ous, el formatge ratllat i el pa rattlat. Barregem bé, dividim la carn en dues parts i formem dues pilotes o rotllos allargats.


Passem els rotllos per farina i els fregim en una cassola amb una mica d'oli. Mirem que quedin rossos per totes bandes.
Treiem els rotllos i els reservem. 


Pelem les pastanagues i les tallem petites. Fem el mateix amb la ceba i sofregim aquestes verdures en la mateixa cassola on hem fregit amb les rotllos de carn. Quan les tinguem fregides afegim el julivert i el vi. Deixem que s'evapori l'alcohol i afegim el caldo.


Quan el caldo comenci a bullir hi posem els rotllos de carn i els deixem bullint a foc baix durant 30-40 minuts. A la meitat del temps donem la volta al rotllos i si fa falta afegim sal.
Un cop cuits treiem els rotllos de la cassola i els deixem refredar abans de tallar-los en rodanxes.

La salsa la podem deixar tal com està o la podem triturar.

Servim les rodanxes de carn amb la salsa.