Fa dies que tenia pendent preparar un cous-cous, especialment des de que la Betina, tornant de Marràqueix ens va portar un potet d'espècies per a aquest plat.
El cous-cous és el plat àrab per excel·lència, i amb diferència el més famós. Esta estès a nombrosos paisos, amb les conseqüents diferències i variacions locals. A més es tracta d'un plat familiar i es clar, a cada casa deuen tenir la seva versió particular.
Amb aquests antecedents no m'atreveixo ni tan sols a insinuar que el meu cous-cous és l'autèntic. Tampoc és la meva aspiració. Es tracta d'un menjar que em va agradar des de la primera vegada que el vaig tastar, ja fa molts anys, i que quan l'he fet jo he intentat més aviat adaptar-lo al meu gust i ara al de la meva família, i a l'hora simplificar en la mesura del possible el procés que en el seu orígen era prou laboriós.
Ingredients
- 8 troços de pollastre
- 1 ceba
- 1 carbassó
- 2 pastanagues
- 1/2 pebrot vermell
- 1 pebrot verd
- 1/2 albergínia
- 2 tomàquets madurs
- 1 culleradeta de comí molt
- 1 culleradeta d'espècies per a cous-cous
- oli d'oliva
- sal
- 300gr. cous-cous
- 300 ml. de caldo de pollastre
- 30 gr. de mantega
Preparació
Quan sigui daurat afegim la ceba tallada en juliana i la deixem enrossir una mica.
Quan la ceba sigui rossa hi tirem els tomàquets ratllats, afegim un polsim de sal i deixem que el tomàquet sofregeixi una mica.
Quan el tomàquet estigui sofregit és l'hora d'afegir les espècies: una culleradeta de comí molt i una altra d'espècies per a cous-cous.
Afegim 300 ml. d'aigua calenta i deixem que cogui 15 minuts a foc mig. L'aigua que afegim a la cassola ha de ser calenta si no volem que la carn es faci dura.
Afegim 300 ml. d'aigua calenta i deixem que cogui 15 minuts a foc mig. L'aigua que afegim a la cassola ha de ser calenta si no volem que la carn es faci dura.
En una altra cassola amb oli, sofregim les verdures. Les anem posant a la cassola tenint en compte el temps que cadascuna necessita per fer-se: primer el pebrot verd i vermell, la pastanaga, l'albergínia i finalment el carbassó. Han de quedar quasi fetes, però les deixarem un punt crues per tal que s'acabin de fer a la cassola del pollastre.
Afegim les verdures a la cassola del pollastre i deixem coure el conjunt 5 minuts més.
Ara preparem el cous-cous. La fòrmula és molt fàcil: la mateixa quantitat de sèmola que d'aigua, un raig d'oli, sal i una mica de mantega, i ho fem d'aquesta manera:
En un bol posem 300 gr. de sèmola. Hi tirem una mica de sal, un raig d'oli i remenem amb una forquilla fins que estigui ben barrejat. Afegim 30 gr. de mantega.
Hi aboquem 300 ml. de caldo de pollastre ben calent i deixem reposar 5 minuts. Si no tenim caldo de pollastre casolà podem utilitzar un bon caldo de brik o caldo que haguem fet amb una pastilla de caldo concentrat.
Al cap de 5 minuts remenem amb una forquilla per tal de separar els grans de sèmola i desfer els grumolls.
Ara ja tenim tots els elements del cous-cous. Es presenta a taula per separat i cada comensal se serveix el pollastre, les verdures i la sèmola amb el caldo per sobre.
Bon profit!
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada