dimecres, 17 de març del 2021

Saltejat xinès amb pasta d'arròs vegà

Aquesta és una recepta curiosa, perquè la pasta d'arròs que veieu a la fotografia ho és. La textura és més aviat xicletosa, i molt diferent del menjar al qual estem acostumats. Us recomano tastar-ho, però si no és del vostre gust (a casa el gust de la salsa va agradar però la textura de la pasta no massa, per exemple), es pot fer la mateixa recepta amb noodles i queda ben bona igualment.
Les quantitats aquest cop són per a tres persones.
 
Ingredients
    
1 paquet de pasta d'arròs (rice cakes), uns 500g
200g d'heura, tempeh o tofu
1 safata de bolets shiitake
200g de col xinesa
200g de bok choi
100ml de caldo de verdures
2 dents d'all
2 cullerades de salsa de soja
1 cullerada de salsa d'ostra xinesa vegana o salsa teriyaki 
1 culleradeta de maizena
Oli 
 
 
Preparació

Barregem en un got les salses i la maizena, i tallem les verdures. Les quantitats d'aquestes les he posat una mica a ull, poseu-ne tantes com volgueu (i evidentment poseu qualsevol altra verdura que tingueu a la nevera, si voleu).
En un wok amb una mica d'oli saltegem l'all, els bolets i el tempeh/heura/soja amb la meitat de la salsa. Després d'uns 5 minuts afegim la resta de verdures, i barregem fins que estiguin ben integrades. Ho saltegem fins que comencin a perdre fermesa.
En aquest moment afegim la pasta i el caldo, baixem el foc i tapem el wok per tal que els pastissets d'arròs s'estovin, cosa que hauria de trigar menys de 5 minuts. Anem barrejant-los amb les verdures de tant en tant.
Quan ja estiguin tendres afegim la resta de la salsa, saltegem durant un minut més i apaguem el foc. Ja podem servir.
 

Si teniu ceba xinesa, talleu-ne una mica i poseu-la per sobre per donar al plat un toc verd i cruixent. Si no, no us preocupeu: nosaltres tampoc i el vam gaudir igualment.

dilluns, 15 de març del 2021

Bagel d'hummus de pesto vegà

 


Una idea fàcil i deliciosa per quan ens toca fer el sopar però no tenim molt de temps (i/o ganes de cuinar). Amb una crema de verdures o una amanida per acompanyar ja arreglem l'àpat!
 
Ingredients
   
Pels bagels
4 bagels
Tomàquets cherry
1/2 carabassó
 
Per l'hummus de pesto
250g de cigrons cuits
1 cullerada de tahini
1 dent d'all
El suc de 1/2 llimona
1/2 culleradeta de comí
1/2 culleradeta de pebre vermell
70g de nous
1 grapat de fulles d'alfàbrega
2 grapats d'espinacs
Oli
Sal
 
Preparació

Combinem tots els ingredients de l'hummus a la trituradora. La quantitat d'oli l'afegim al gust, fins que quedi una consistència que ens agradi. Si és massa dens podem afegir-hi un rajolí d'aigua. 
Torrem els bagels i fem el carabassó a la planxa, abans de muntar els entrepans.
Evidentment les verdures poden variar: poseu tot allò que tingueu a la nevera!

És possible que hi hagi massa hummus pels quatre bagels. Jo em vaig passar una mica amb el gruix de les capes en el pa. També podeu guardar-ne una mica i aprofitar-lo un altre dia.

diumenge, 14 de març del 2021

Nutella vegana


He fet més d'una recepta de nutella vegana a casa, però mai m'havia quedat tan sorprenentment semblant a la nutella, almenys tal i com la recordo, com aquesta. De fet, crec que es podria argumentar que és més bona i tot, amb el gust de cacau que té. I, és clar, notablement més sana.
 
Ingredients
   
100g d'avellanes torrades sense pell
 5 dàtils (prèviament remullats durant 30 minuts en aigua calenta)
2 cullerades generoses de cacau pur
Llet d'avellanes
Extracte de vainilla
Sal


Preparació

Afegim les avellanes a la trituradora i les esmicolem fins que tinguem una crema ben fina.
Llavors hi afegim els dàtils, sense l'os i remullats, el cacau, la vainilla i la sal. Continuem barrejant amb la trituradora fins que tinguem una pasta homogènia bastant espessa.
Procedim a anar afegint llet de mica en mica mentre continuem barrejant, fins que obtinguem la consistència que més ens agradi. Hauria de ser prou fina i cremosa sense arribar a ser massa líquida. Calculo que jo en dec posar 50-100ml, però ho faig a ull.
 

 
Guardem la nutella en un pot de vidre a la nevera. No sé quant de temps deu durar, però segur que no passa res si s'hi està una setmana. Si és que sou capaços de no acabar-vos-la al moment.
Amb aquesta meravella qualsevol té cada dia un dolç despertar...!

dissabte, 13 de març del 2021

Tofu agredolç vegà

A casa quasi mai fem plats xinesos, així que vaig pensar que podia provar de cuinar-ne algun. Aparentment aquest és dels més repdroduïts a l'Occident. Vaig pensar que era un bon lloc on començar, i aquí el teniu!
 
Ingredients
 
Pel tofu
400g de tofu ferm
2  cullerades de salsa de soja
30g de maizena
Oli
Sal
Pebre

Per la salsa agredolça
120ml d'aigua
60ml de vinagre d'arròs
55g de tomàquet concentrat
3 cullerades de salsa de soja
1 cullerada de sucre
1 dent d'all ben picat
2 cullerades de maizena
1 tros de gingebre ben picat

Pel saltejat
1 ceba
1 pastanaga
1 pebrot (o mig de vermell i mig de verd)
Oli

Per acompanyar
300g d'arròs integral
Bròcoli


Preparació

Tallem el tofu a cubets. En un bol, el barregem amb la salsa de soja, la maizena, la sal i el pebr, fins que estigui ben recobert. En una paella amb una mica d'oli el saltegem fins que estigui daurat. El retirem.
Podem aprofitar per posar l'arròs a bullir, així com el bròcoli (o fer-lo al vapor a sobre, si ho preferim).
En un altre bol fem la salsa barrejant tots els seus ingredients. 
Tallem les verdures i en la mateixa paella on hem fet el tofu comencem a cuinar la ceba i la pastanaga. Després de 3 minuts afegim els pebrots i ho cuniem durant un parell de minuts més.
És hora d'abocar-hi el tofu i la salsa, barrejar-ho tot amb compte i deixar que es faci a foc baix durant pocs minuts, o fins que veiem que la salsa s'espesseix una mica.
Servim el tofu al costat de l'arròs i el bròcoli, o el que haguem decidit menjar d'acompanyament.


Això sí: cal treure els palillos del calaix per menjar aquest plat!

divendres, 12 de març del 2021

Bunyols de carbassó i llenties vegans

 

N'hi he dit bunyols, però de fet són més aviat aixafats, com hamburguesetes. Amb aquestes quantitats en surten 8. Nosaltres els vam menjar d'acompanyament, amb la crema de calçots i torrada amb romesco.
 
Ingredients
 
1 carabassó
100g de llenties vermelles cuites
100g de farina
Oli
Sal


Preparació

Ratllem el carabassó. El posem en un drap de cuina i li traiem tota l'aigua, escorrent amb força. 
Aboquem el carabassó escorregut en un bol, juntament amb la farina i les llenties vermelles (que són més o menys 60g de llenties seques). Ho barregem tot bé.
Dividim la mescla resultant en vuit petites hamburgueses, que farem a la planxa amb una mica d'oli per les dues bandes, fins que estiguin daurades. Cal anar amb una mica de compte perquè no són massa consistents.

Bon profit!

dijous, 11 de març del 2021

Crema de calçots amb torrada de salsa romesco vegana


Bé, és bastant evident que aquesta recepta és vegana. Però estic tan acostumada a posar-ho a tots els títols de les receptes que escric que ho he deixat també en aquesta.
 
Ingredients
 
Per la crema
12 calçots
1 patata
400ml de caldo de verdures
Oli
Sal
 
Per la torrada
4 llesques de pa ben bo


Preparació

Thermomix time, ja ens coneixeu.
Rentem i tallem els calçots i els posem a la thermomix amb una mica d'oli i sal, a 90ºC i velocitat 1, durant uns 3 o 5 minuts.
Afegim la patata, rentada i tallada, i el caldo de verdures. Programem uns 20 minuts a 90ºC i velocitat 1.
Ara que ja està fet tot, només queda triturar. Primer programem 1 minut a velocitat 5, i ho acabem amb uns 5 minuts a velocitat 9. 
La crema hauria d'estar ja ben homogènia.
Torrem el pa i servim la crema amb una torrada amb salsa de calçots per sobre. Podeu usar la recepta del blog, enllaçada aquí.
 

 
Ara que és temporada, no hi ha excusa. Potser no podem anar a fer una calçotada, però així podem gaudir de calçots, de manera diferent, a casa.

dimecres, 10 de març del 2021

Pastes de poma veganes

 

Un dolç molt ràpid i molt fàcil, típic, diria, de la cuina alemanya.

Ingredients
   
1 rotlle de pasta de full vegà
2 pomes, millor si són grogues
Suc de mitja llimona
Canyella
80ml d'aigua
1 cullerada de maizena
Extracte de vainilla
Sucre morè
Llet vegetal
Cúrcuma


Preparació
 
Tallem les pomes en trossets petits. Les podem pelar, si ens molesta menjar-ne la pell, però jo no ho acostumo a fer.
En un cassó a foc mig tirem les pomes, suc de llimona, aigua, maizena, vainilla i canyella i ho deixem fent-se fins que tot estigui ben combinat, les pomes tovetes i la salsa lleugerament espessa. Ho deixem reposar una mica: és millor si no està molt calent abans de fer els rotllets.
Precalentem el forn a 220ºC. Desenrotllem el rotllo de massa en una superfície plana i el tallem en 6 o 8 trossos, depenent de com de grans volguem les pastes. Repartim el farcit en tots els trossos, posant-lo a una de les meitats. Els tanquem i amb l'ajuda d'una forquilla enganxem totes les vores.
Col·loquem les pastes en una plata de forn. Fem alguns talls a la part superior de cada pasta i la pintem amb una mica de llet vegetal barrejada amb cúrcuma, per un toc daurat. 
Tirem una mica de sucre morè per sobre abans de posar-los al forn fins que estiguin torrades, uns 10 o 15 minuts.

Val la pena menjar-los calentets!