dimarts, 28 d’abril del 2020

Coca de marbre de plàtan i cacau vegana

 

Les coques veganes són prou simples de fer: en general es pot prendre una recepta tradicional i substituïr la llet o mantega per la versió vegana corresponent (o per alvocat, a vegades) i l'ou per una mescla d'aigua i llavors de lli o chia triturades, per compota de poma o per algun preparat d'ou vegà amb base de farina de cigró (pot semblar estrany però us asseguro que no es nota la diferència).
En aquesta recepta, però, no s'utilitza l'ou en absolut. En conseqüència, la consistència és més tirant a humida que a airejada. Però no dubteu que la coca queda molt i molt bona.

Ingredients

2 plàtans grans, com més madurs millor
90g de sucre
150g de farina
100ml de llet vegetal (nosaltres n'usem de soja)
2 cullerades d’oli suau
1 culleradeta d'essència de vainilla
3/4 culleradeta de llevat
3/4 culleradeta de sal
aigua bullint
3 cullerades de cacau en pols
Nous, opcionalment, per guarnir


Preparació


Nosaltres vam fer tota aquesta recepta amb la thermomix, però es pot batre en un bol com s'ha fet "tota la vida". 
Barregem primer els plàtans, el sucre, la llet, l'oli i la vainilla fins obtenir una consistència homogènia.
Afegim la farina (millor si està tamissada), la sal i  el llevat. Ho barregem tot, però no massa. Està bé que hi hagi una mica de farina no incorporada. 
Retirem una mica de massa (menys de la meitat) a un altre bol. 
A part, barregem el cacau amb unes cinc cullerades d’aigua bullent, o fins que tinguem una pasta de xocolata amb pocs grumolls. L'afegim a la part de massa petita i ho barregem.
Afegim també tres o quatre cullerades d’aigua bullent a la massa gran, per fer-la una mica menys espessa i ho barregem una mica. 
En un motlle (amb una mica d’oli o semblant perquè no s’enganxi) anem fent capes amb massa blanca i de xocolata fins a gastar-les les dues. 
Opcionalment podem posar a sobre unes quantes nous trossejades per guarnir. Amb un palillo llarg o un ganivet podem barrejar les dues masses una mica per fer les vetes (poc, simplement l’enfonsem i fem alguna filigrana).
Posem la coca al forn precalentat a 190⁰C uns 50 o 55 minuts. Per saber si està feta clavem un ganivet, com sempre: ha de sortir net, però no sec del tot, ja que el plàtan fa la coca humida. 


Per esmorzar o per berenar, un tallet de coca i a treballar!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada